Pyzy z mięsem i sosem pomidorowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka śmietany 18 %

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, 2 z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, resztę zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do przepuszczonych ziemniaków dodać starte ziemniaki, wsypać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Dobrze wyrobiona masa nie powinna kleić się do rąk. Z wyrobionej masy uformować kulki i palcem zrobić w nich wgniecenie. Następnie do mielonego mięsa dodać obrany oraz przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz mieloną papryką i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wgniecenia w kulkach i całość dokładnie zlepić.
Zagotować 1,5 l wody i na wrzątek wrzucić przygotowane kulki. Gotować przez 4 minuty, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy