Gnudi ze spaghetti

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2113
Gnudi ze spaghetti
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 200 szpinaku
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron przełożyć do garnka, ugotować do miękkości, potem odcedzić i na gorąco wymieszać z przecierem pomidorowym. Wymieszane składniki zrolować widelcem i wyłożyć na talerz. Szpinak dokładnie opłukać, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Następnie ugotowany szpinak przełożyć do miski i zmieszać z serem ricotta, tartym parmezanem oraz mąką. Potem wbić do tego jajko, doprawić, do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki, po czym wrzucić je na 1,5 l gotującej się wody. Całość gotować przez 4 minuty na małym ogniu. Ugotowane wyciągnąć łyżką cedzakowa i dodać do makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów