Paluchy z warzywami i frytkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1430
Paluchy z warzywami i frytkami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • natka zielonej pietruszki
  • Paluchy:
  • 10 gotowych paluchów z kminkiem
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duży seler
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • Frytki:
  • 40 g ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Mleko wlać do rondla i podgrzać, ale nie gotować. Do podgrzanego mleka dodać połamane na kawałki paluchy z kminkiem i odstawić do czasu, aż namokną. Wtedy odlać mleko, a nasączone paluchy odcisnąć ręcznie i przełożyć do miski. Masło stopić na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Zaszkloną dodać do osączonych paluchów. Seler oraz marchew obrać ze skóry, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zawinąć w folię spożywczą, po czym przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Zagotowane odcedzić, ściągnąć folię, pokroić na porcje i przełożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę, wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu, dodać do potrawy i oprószyć szczyptą soli.

Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów