Gnocchi z barszczem czerwonym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2742
Gnocchi z barszczem czerwonym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na barszcz czerwony:
  • 4 buraki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 2 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na gnocchi:
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki

Opis przygotowania:

Ziemniaki i buraki czerwone umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obrany oraz pokrojony na drobne kawałki czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem cytrynowym, śmietaną i dokładnie wymieszać. Ugotowany barszcz trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione zawinąć w rulon i pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Kluski wrzucić na 1,5 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odcedzone kluski i smażyć na rumiany kolor. Usmażone przełożyć razem z ciepłym barszczem na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów