Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3672
Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera Limburger
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, opłukać, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do ziemniaków. Całość posypać kminkiem, pieprzem, natką zielonej pietruszki, zalać oliwą z oliwek i dodać pokrojony w plastry ser Limburger. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów