Kulki ziemniaczano-serowe z pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2344
Kulki ziemniaczano-serowe z pomidorami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białego sera twarogowego
  • 30 g czarnych oliwek w zalewie
  • 5 pomidorków cherry
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz wraz z pomidorkami. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i razem z serem twarogowym przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych składników dodać gotowy chrzan oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wymieszać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i uformować ręcznie małe kulki. Gotowe kulki dodać do całych pomidorków, po czym polać sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów