Kotlety cielęce z cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1984
Kotlety cielęce z cukinią
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej bez kości
  • 4 łodygi szczypiorku do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza do dekoracji
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pomarańczę umyć i osączyć z wody. Pomarańczę obrać ze skóry i podzielić na plastry. Pomidora pokroić w plastry. Cukinię oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych jarzyn wsypać mąkę oraz mielony imbir i dokładnie wymieszać. Łopatkę cielęcą zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa, po czym dodać do składników. Wbić do tego jajko i doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie i uformować kotlety. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć uformowane kotlety z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować plastrami pomidora, pomarańczy oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów