Sernik z truskawkami i mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2455
Sernik z truskawkami i mango
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 50 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 dag tłuczonych pistacji
  • 4 liście mięty do dekoracji
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3 mango
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Truskawki oraz mango umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Żelatynę moczyć przez 5 minut w letniej wodzie. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Serek homogenizowany zmiksować z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać do tego stopniowo ubitą pianę, oraz namoczona żelatynę i połowę pokrojonego mango (resztę pozostawić do dekoracji górnej części ciasta). Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby stężały. Kiedy to nastąpi ciasto, wyciągnąć z lodówki i udekorować pozostałą częścią mango, pokrojonymi truskawkami, pistacjami i listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów