Kotlety ryżowo-serowe ze śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2361
Kotlety ryżowo-serowe ze śmietaną
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki zielonego koperku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 łyżki soku cytrynowego
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz
  • Na kotlety ryżowe:
  • 500 ml wody
  • 200 g ryżu kleistego
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu

Opis przygotowania:

Papryczkę, koper oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Papryczkę pokroić na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z pokrojoną papryczką. Pokrojone składniki zalać sokiem cytrynowym, a potem śmietaną, doprawić do smaku pieprzem białym i solą, wymieszać i przelać do małej miseczki.

Przygotować kotlety ryżowe: ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go 500 ml lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać tarty parmezan, wsypać mąkę ryżową, dodać mielony rozmaryn i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Wszystko udekorować gałązkami rozmarynu i zielonego koperku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów