Kotlety ryżowo-serowe ze śmietaną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kotlety ryżowo-serowe ze śmietaną

    Dodane przez: iwona

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki zielonego koperku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 łyżki soku cytrynowego
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz
  • Na kotlety ryżowe:
  • 500 ml wody
  • 200 g ryżu kleistego
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu

Opis przygotowania

Papryczkę, koper oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Papryczkę pokroić na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z pokrojoną papryczką. Pokrojone składniki zalać sokiem cytrynowym, a potem śmietaną, doprawić do smaku pieprzem białym i solą, wymieszać i przelać do małej miseczki.
Przygotować kotlety ryżowe: ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go 500 ml lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać tarty parmezan, wsypać mąkę ryżową, dodać mielony rozmaryn i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Wszystko udekorować gałązkami rozmarynu i zielonego koperku.

0 komentarzy

Podobne przepisy