Szparagi z migdałami w sosie pietruszkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2505
Szparagi z migdałami w sosie pietruszkowym
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 białych szparagów
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 szklanka prosa (kaszy jaglanej)
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pietruszkowy:
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi oczyścić, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i zalać 3 szklankami lekko osolonej wody. Dodać do tego pokrojoną marchew, seler, masło i gotować do miękkości składników. Ugotowane odcedzić i dodać do szparagów.

Przygotować sos pietruszkowy: korzeń pietruszki zalać 3 szklankami wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem dodać do tego mąkę, wymieszać i dodać zmiksowaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą, po czym wlać śmietanę i ściągnąć z ognia.
Wszystko dokładnie wymieszać i polać szparagi. Następnie szparagi posypać mielonymi migdałami, a całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów