Szparagi z migdałami w sosie pietruszkowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3403

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Szparagi z migdałami w sosie pietruszkowym

    Dodane przez: wd2005

    Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 6 białych szparagów
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 szklanka prosa (kaszy jaglanej)
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pietruszkowy:
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki mąki pszennej

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi oczyścić, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i zalać 3 szklankami lekko osolonej wody. Dodać do tego pokrojoną marchew, seler, masło i gotować do miękkości składników. Ugotowane odcedzić i dodać do szparagów.
Przygotować sos pietruszkowy: korzeń pietruszki zalać 3 szklankami wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem dodać do tego mąkę, wymieszać i dodać zmiksowaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą, po czym wlać śmietanę i ściągnąć z ognia. Wszystko dokładnie wymieszać i polać szparagi. Następnie szparagi posypać mielonymi migdałami, a całość udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy