Paella Valenciana

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 50 ml oleju
  • 30 g krewetek mrożonych
  • 30 g małży mrożonych
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Piersi z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę, po czym oprószyć pieprzem, solą, szafranem i majerankiem. Oprószone włożyć do rozgrzanego oleju w rondlu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pozbawione nasion i pokrojone w kostkę papryki, sparzone wrzątkiem suszone pomidory, obrany oraz pokrojony drobno czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać ryż, oczyszczone krewetki, małże, mrożony zielony groszek i całość zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować plastrami cytryny.

0 komentarzy

Podobne przepisy