Sałatka pomidorowa z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1620
Sałatka pomidorowa z kapustą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g pomidorków cherry
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę pekińską pokroić na duże ćwiartki i przełożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonego boczku włożyć wszystkie pomidorki, zmniejszyć ogień na mały i smażyć przez 30 sekund. Potem wszystko ściągnąć z ognia i dodać do sałaty. Oliwę z oliwek zmieszać z sokiem z limonki, octem balsamicznym, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, pieprzem, szczyptą soli i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów