Barszcz wigilijny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3295
Barszcz wigilijny
fot.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 4 cebule
  • 1/4 selera
  • 40 dag kwaśnych jabłek
  • 4 grzyby suszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 goździki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Grzyby umyj, namocz w wodzie przez kilka godzin, potem posól i ugotuj w tej samej wodzie. Po upływie około pół godziny dodaj pokrojony seler i cebulę. Ugotowane grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj. Ostudzone buraki obierz, utrzyj na tarte, posól, zalej wrzącą wodą, zagotuj. Jabłka umyj, obierz, utrzyj na tarce z małymi otworami i dodaj do gotujących się buraków z przyprawami. Gdy zawrze - odstaw. Wlej wywar z grzybków i warzyw. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą, następnie dodaj go do zupy. Pozostaw na około 45 minut. Przed podaniem barszcz przecedź przez gęste sito. Podawaj z uszkami nadziewanymi grzybami. Barszcz powinien być bardzo gorący.

Autor: mateusz

0 komenatrzy

Podobne przepisy