Żeberka jagnięce z bobem i batatami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2858
Żeberka jagnięce z bobem i batatami
fot. jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 żeberka jagnięce
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 kg batatów
  • 30 g bobu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc z masłem i wyłożyć na talerz. Żeberka podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Żeberka przełożyć do naczynia do zapiekania i oprószyć je mielonym oregano, tymiankiem, pieprzem, solą oraz pokrojonym czosnkiem. Wszystko zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do batatów. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do potrawy. Wszystko polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów