Tapenada

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1167
Tapenada
fot. pink_fish13 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 230 g czarnych oliwek
  • 100 g wędzonej sardeli
  • 100 g kaparów w zalewie
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chleb pokroić na małe kromki i wyłożyć na talerz. Papryczkę oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i przełożyć do blendera. Oliwki pozbawić pestek, część nabić na wykałaczki i wyłożyć na talerz. Pozostałą część pokroić na połowy i dodać do składników. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, wędzoną sardelę, obrany ze skory czosnek, wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i całość zmiksować. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i dodać do chleba.

0 komenatrzy

Podobne przepisy