Kurczak z kaparami i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2321
Kurczak z kaparami i makaronem
fot. ralph and jenny/ CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 g kaparów w zalewie
  • 50 ml gotowego przecieru pomidorowego
  • 30 g makaronu nitki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron nitki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem oraz kolendrą, po czym zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane wraz z bulionem wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, kapary i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego sok cytrynowy, wymieszać i dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów