Żeberka z dynią i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2222
Żeberka z dynią i fasolą
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 50 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Następnie fasolkę zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać do niego masło, przepuszczony przez praskę czosnek, oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Potem ściągnąć z ognia, ubić tłuczkiem, wymieszać i dodać do fasolki. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. W czasie duszenia podlewać co jakiś czas wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów