Dorsz gotowany w sosie kokosowo mietowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • natka pietruszki
  • garstka mięty
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos kokosowy:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • Sos miętowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść mięty
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Miętę oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Dorsza umyć, oprószyć solą oraz białym pieprzem, przełożyć na sito w naczyniu do gotowania na parze, po czym naczynie zalać wodą i gotować na parze do miękkości ryby. Ugotowaną ściągnąć z sita, przełożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki, miętą oraz wiórkami kokosowymi.
Przygotować sos kokosowy: 1 łyżkę wiórek kokosowych rozetrzeć w moździerzu razem z obranym czosnkiem i szczyptą soli. Następnie roztarte składniki wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, po czym dodać do ryby. Przygotować sos miętowy: garść mięty rozetrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na sos kokosowy.

0 komentarzy

Podobne przepisy