Tybetański deser

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2425
Tybetański deser
fot. LilyinNepal / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 20 g białego sera twarogowego
  • 5 dag migdałów
  • 3 dag suszonych moreli
  • 2 dag orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą i zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody. Dodać do tego sparzone rodzynki, orzechy nerkowca, kardamon, cynamon i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać i ugotować na sypko. Ugotowane składniki odparować i przełożyć do miski. Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i pokroić na drobne kawałki. Jogurt zmieszać z serem twarogowym oraz cukrem, dokładnie rozetrzeć, po czym dodać do ryżu. Wszystko posypać pokrojonymi migdałami oraz sparzonymi suszonymi morelami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów