Kurczak z ananasem i batatami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2774
Kurczak z ananasem i batatami
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 6 batatów
  • 4 plastry ananasa w zalewie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Dwa bataty zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pozostałe ziemniaki pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem. Potem oprószyć je pieprzem i solą, po czym dodać do nich ugotowane i pokrojone w słomkę ziemniaki oraz osaczonego z zalewy i pokrojonego na kawałki ananasa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, a następnie zawinąć w rulony i wstawić do rondla. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać do smażonych batatów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów