Cannoli z płatkami owsianymi i powidłem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki gotowych powideł śliwkowych
  • 2 listki mięty do dekoracji
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 białko jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z sodą oczyszczona, cukrem, solą i cynamonem. Jajka ubić trzepaczką i dodać do mąki. Dodać do tego pokrojone drobno masło i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Potem pociąć na paski odpowiadające szerokości foremek. Wycięte paski ciasta nawinąć na foremki metalowe i wysmarować białkiem jajka. Wszystko obtoczyć płatkami owsianymi i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zdjęć z foremek.
Serek homogenizowany dokładnie wymieszać łyżeczką, po czym nałożyć go do wnętrza ciasta. Całość przełożyć na talerz, dodać do tego gotowe powidła śliwkowe i udekorować listami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy