Farfalle z warzywami w sosie śmietanowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3321
Farfalle z warzywami w sosie śmietanowym
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu farfalle
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • Na sos śmietanowy:
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Cukinię pokroić w plastry, po czym sparzyć 1 szklanką lekko osolonej wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych warzyw. Makaron farfalle zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z warzywami.

Przygotować sos śmietanowy: oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Następnie czosnek przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Całość oprószyć szczyptą pieprzu. Dodać tarty parmezan i dusić przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę i szybko wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów