Farfalle z warzywami w sosie śmietanowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g makaronu farfalle
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • Na sos śmietanowy:
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Cukinię pokroić w plastry, po czym sparzyć 1 szklanką lekko osolonej wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych warzyw. Makaron farfalle zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z warzywami.
Przygotować sos śmietanowy: oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Następnie czosnek przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Całość oprószyć szczyptą pieprzu. Dodać tarty parmezan i dusić przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę i szybko wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy