Ciastka herbaciane

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 150 g cukru
  • 140 g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki japońskiej, zielonej herbaty w proszku Matcha

Opis przygotowania

Cukier puder wymieszać z proszkiem zielonej herbaty. Dodać do tego pokrojone drobno masło i razem urzec na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając ręcznie. Wyrobić ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim dowolne kształty foremką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć na to uformowane ciastka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy