Ziemniaczane marcepany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1732
Ziemniaczane marcepany
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 białko jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków dodać mielone migdały, cukier puder, kakao, cynamon, aromat waniliowy oraz białko. Składniki te zmiksować na jednolitą masę. Potem z masy uformować ręcznie małe kuleczki i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów