Placki z kaszy manny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2630
Placki z kaszy manny
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml miodu ciepłego
  • 4 płatki róży do dekoracji
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka tłuczonych migdałów
  • Na placki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Kaszę mannę przesypać do miski. Do kaszy wbić jajka, wlać wodę, dodać 1 łyżkę miodu, szczyptę soli oraz cynamonu i z całości wyrobić ciasto. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć wymieszane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz, po czym dodać do tego śmietanę kremówkę. Miód podgrzać w rondlu na małym ogniu, przelać do małej miseczki i dodać do potrawy. Całość posypać tłuczonymi migdałami oraz płatkami róży.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów