Bułki maślane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 5710

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 łyżek masła roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, dodać ciepłe mleko oraz dwie szklanki mąki. Po dokładnym wymieszaniu odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu drożdży dodać do nich pozostałą mąkę, cukier i sól. Wszystko razem wyrobić na miękkie ciasto. Na końcu wyrabiania dodać roztopione masło roślinne i wyrabiać ciasto jeszcze przez 1 minutę. Z gotowego ciasta uformować bułeczki, przekroić ich środki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Bułeczki oprószyć mąką i piec do wyrośnięcia ciasta. Po wyrośnięciu należy wyciągnąć je z piekarnika i posmarować roztrzepanym jajkiem używając pędzelka. Po tym ponownie je włożyć do piekarnika i piec co jakiś czas sprawdzając, aby się nie przypaliły.

2 komentarze

5 lyzek masla roslinnego? ja prawde mowiac wolalbym dodac kerrygold, jednak maslo to maslo, smak i zapach nie do zastapienia syntetykiem

zakalec mi wyszedł gdy sie spytałam babci co zle zrobiłam to mi powiedziała ze ten przepis jest zły daje ocene negatywną

Podobne przepisy