Ravioli po japońsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2181
Ravioli po japońsku
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego łososia
  • 5 liści czerwonej kapusty
  • 4 łodygi kopru do dekoracji (jak do ogórków)
  • 1 rzodkiew biała
  • garść szczawiu
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz wędzoną rybę umyć i osączyć z wody. Rybę podzielić na małe kawałki. Liście czerwonej kapusty sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym zmiksować mikserem i odcisnąć sok na sicie. Rzodkiew białą obrać ze skóry, następnie pokroić ją w podłużne, cienkie plastry. W pokrojone plastry rzodkwi zawinąć szczaw i przełożyć na talerz.

Przygotować ciasto na ravioli: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć na równe kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Na wycięte ciasto nałożyć małe porcje wędzonego łososia i zagiąć brzegi ciasta. Zagotować 1 l lekko osolonej wody, po czym włożyć do niej łyżką cedzakową przygotowane składniki. Gotować przez 2 minuty, a potem wyciągnąć i dodać do całości na talerzu. Wszystko polać sokiem ze zmiksowanej kapusty czerwonej oraz udekorować łodygami kopru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów