Gnocchi z pieczarkami w sosie pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3708
Gnocchi z pieczarkami w sosie pesto
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka tłuczonych pistacji
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wbić do nich jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto zrolować w rulon i nożem pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kluski. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy je odcedzić.

Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać starty seler oraz pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowane gnocchi, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować sos pesto: dokładnie rozetrzeć liście świeżej bazylii z oliwą, obranym czosnkiem i tłuczonymi pistacjami. Gotowy sos dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów