Zupa fasolowa z fetą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2047
Zupa fasolowa z fetą
fot. dailyfood / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białej fasoli cannellini w zalewie
  • 20 g białej fasoli Jaś
  • 20 g sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę Jaś zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku. Do zeszklonych składników dodać pokrojone drobno pomidory, osączoną z zalewy fasolę cannellini oraz namoczoną fasolę Jaś wraz z wodą, w której się moczyła. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz, po czym dodać ser feta. Wszystko posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów