Makrela z ryżem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2885
Makrela z ryżem i jajkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonej makreli
  • 15 g mrożonego groszku
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 2 dymki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę zieloną pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną dymkę oraz czosnek i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać garam masala, kurkumę, nasiona kolendry i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany ryż, pokrojoną papryczkę chili, mrożony groszek, rozdrobnioną na kawałki makrelę i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do czasu, aż groch zmięknie, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do potrawy. Udekorować natką kolendry i polać całość sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów