Makrela z ryżem i jajkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g wędzonej makreli
  • 15 g mrożonego groszku
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 2 dymki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę zieloną pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną dymkę oraz czosnek i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać garam masala, kurkumę, nasiona kolendry i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany ryż, pokrojoną papryczkę chili, mrożony groszek, rozdrobnioną na kawałki makrelę i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do czasu, aż groch zmięknie, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do potrawy. Udekorować natką kolendry i polać całość sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Podobne przepisy