Babeczki truskawkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2513
Babeczki truskawkowe
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 ml letniej wody
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g truskawek
  • Na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 16 ml aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone na drobne kawałki masło, cukier puder, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, owinąć folią spożywcza i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 cm, po czym przełożyć do małych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić.

Przygotować krem: jajka wbić do rondla i utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym. Utarte składniki postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, wlać śmietanę. Wszystko mieszać do czasu, aż się utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić nią upieczone ciasto.

Truskawki umyć, osączyć z wody i dodać do całości

Podawać, gdy masa ostygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów