Babeczki truskawkowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 ml letniej wody
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g truskawek
  • Na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 16 ml aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone na drobne kawałki masło, cukier puder, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, owinąć folią spożywcza i na 40 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 cm, po czym przełożyć do małych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić.
Przygotować krem: jajka wbić do rondla i utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym. Utarte składniki postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, wlać śmietanę. Wszystko mieszać do czasu, aż się utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić nią upieczone ciasto. Truskawki umyć, osączyć z wody i dodać do całości
Podawać, gdy masa ostygnie.

0 komentarzy

Podobne przepisy