Kaczka w winogronach z pieczonymi ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1880
Kaczka w winogronach z pieczonymi ziemniakami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g czerwonych winogron
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 4 białe szparagi
  • 2 piersi z kaczki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 liście świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, winogron umyć oraz mięso umyć i osączyć z wody. Winogron przekroić na połowy i usunąć pestki. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem oraz solą, po czym pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino czerwone, dodać przekrojone winogrona, przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ziemniaki w mundurkach oraz szparagi zalać lekko osoloną wodą i ugotować. Następnie odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szparagi pokroić na drobne kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć pokrojonym drobno masłem i posypać mielonym tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć i dodać do mięsa. Całość polać sosem z duszenia i udekorować listkami bazylii.

0 komenatrzy

Podobne przepisy