Baklava

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 5.00, 4 głosy)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Baklava

    Dodane przez: mariusz

    forwardcom (sxc.hu)

  • Baklava

    Dodane przez: mar4

    Kultigin (Wikimedia Commons)

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Syrop miodowy:
  • 170 ml miodu
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Opis przygotowania

Orzechy drobno posiekać, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego i podzielić na kwadraty o jednakowej wielkości. Blachę do pieczenia posmarować odrobiną masła, ułożyć na niej przygotowane kwadraty ciasta francuskiego i każdy posmarować równomiernie masłem. Na tak przygotowanych porcjach ułożyć orzechowe nadzienie, rogi ciastek zawinąć do środka lekko dociskając palcami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciastka przez około 10-15 minut, aż osiągną złoty kolor. Aby przygotować syrop należy wlać do rondelka miód, sok z cytryny oraz wodę, a następnie mieszając gotować na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą. Ciastka po wyjęciu z piekarnika przekroić na połówki i przed podaniem polać każde wystudzonym syropem. Smacznego!

2 komentarze

odpowiedz

Nic nie roozumiem.Syrop malinowy? a moze cytrynowy?gdzie tu maliny?

odpowiedz

Słuszna uwaga, powinno być "syrop miodowy". Dzięki.