Twaróg domowy z koniczyną i kiełkami rzodkiewki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2575
Twaróg domowy z koniczyną i kiełkami rzodkiewki
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 l mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 8 kwiatów koniczyny łąkowej
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki oraz kwiaty koniczyny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Potem kiełki rzodkiewki przełożyć na talerz. Kwiaty koniczyny połamać na drobne kawałki.

Mleko zagotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wlać do niego zimny jogurt i gotować do czasu, aż utworzy się serwatka, cały czas mieszając. Potem ściągnąć z ognia i przelać na drobne sito. Wszystko przelać zimną wodą, aby wypłukać pozostałą serwatkę. Wypłukane składniki oprószyć szczyptą soli i wymieszać z kwiatami koniczyny. Całość przełożyć na gazę, zawinąć i powiesić nad garnkiem na 40 minut, aby ściekła cała zawarta w składnikach woda. Po tej czynności powstały twaróg odwinąć z gazy i przełożyć na kiełki rzodkiewki.

Całą potrawę polać octem jabłkowym oraz olejem rzepakowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów