Twaróg domowy z koniczyną i kiełkami rzodkiewki

arek

Autor:

Przepisów: 1925

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 l mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 8 kwiatów koniczyny łąkowej
  • 5 dag kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Opis przygotowania

Kiełki rzodkiewki oraz kwiaty koniczyny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Potem kiełki rzodkiewki przełożyć na talerz. Kwiaty koniczyny połamać na drobne kawałki.
Mleko zagotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wlać do niego zimny jogurt i gotować do czasu, aż utworzy się serwatka, cały czas mieszając. Potem ściągnąć z ognia i przelać na drobne sito. Wszystko przelać zimną wodą, aby wypłukać pozostałą serwatkę. Wypłukane składniki oprószyć szczyptą soli i wymieszać z kwiatami koniczyny. Całość przełożyć na gazę, zawinąć i powiesić nad garnkiem na 40 minut, aby ściekła cała zawarta w składnikach woda. Po tej czynności powstały twaróg odwinąć z gazy i przełożyć na kiełki rzodkiewki.
Całą potrawę polać octem jabłkowym oraz olejem rzepakowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy