Tarta de Santiago

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2331
Tarta de Santiago
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 170 g cukru
  • 125 ml letniej wody
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ucierać ze szczypta soli do białości. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Potem do utartej masy dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy, mielone migdały i sparzoną wrzątkiem oraz osączoną z wody skórkę pomarańczową, cały czas mieszając. Wlać do tego letnią wodę oraz brandy. Wszystko dokładnie wymieszać i rozetrzeć, po czym dodać utarte wcześniej białka i całość jeszcze raz wymieszać. Wymieszanymi składnikami wypełnić formę, wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczona wyciągnąć, przełożyć na talerz i przestudzić. Wyciąć z papieru symbol krzyża i położyć go na cieście. Tak przygotowane ciasto posypać cukrem pudrem, a następnie usunąć wycięty papierowy krzyż z ciasta.

1 komentarz

Prawdziwa Tarta de Santiago nie ma w przepisie mąki- wyłącznie zmielone migdały, czyli taką migdałową mączkę.

Podobne przepisy