Gnocchi z porem, wołowina i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2629
Gnocchi z porem, wołowina i grzybami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 liść laurowy
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na gnocchi:
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 por
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Prawdziwki oraz por sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby i por pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesypać do rondla. Wołowinę umyć, pokroić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać do tego pomidory z puszki, pokrojone drobno i sparzone grzyby, liść laurowy, wlać wino, ocet balsamiczny i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia mieszać i polewać mięso wytworzonym sosem. Gotowe ściągnąć z ognia.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić i utłuc z pokrojonym porem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Następnie zrolować je ręcznie w jeden rulon, po czym nożem pokroić go na kluski o szerokości 1,5 cm. Pokrojone kluski wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy przy pomocy łyżki cedzakowej odcedzić i wyłożyć na talerz.

Na ugotowane kluski przełożyć duszone mięso ze wszystkimi składnikami. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów