Makrela z ryżem i brokułami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2764
Makrela z ryżem i brokułami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 świeże makrele
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek nie dojrzałych brokułów
  • Na marynatę:
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 100 ml wina ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Makrele pozbawić łba, ości i dokładnie umyć. Następnie przyrządzić marynatę: sos sojowy, zmieszać z winem ryżowym, płatkami chili i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty dodać filety z oczyszczonej makreli. Całość wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rybę wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 3 minuty z każdej strony. Potem do marynaty dodać cukier, wymieszać i zalać smażoną rybę na patelni. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brokuły umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do ryżu. Do całości dodać osaczoną z duszonego sosu makrelę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów