Ravioli z serem i sokiem buraczanym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Ravioli z serem i sokiem buraczanym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g naturalnego twarogu koziego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, szczyptę soli i smażyć przez 1,5 minuty, ciągle mieszając. Gotowy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować ciasto na ravioli: mąkę zmieszać z letnią wodą, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Dodać do niego oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Następnie podzielić je na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm. Twaróg kozi dokładnie rozmieszać i nałożyć łyżką na jedną rozwałkowaną część ciasta. Potem drugą częścią nakryć całość i ze wszystkiego wyciąć foremką kwadratowe kształty. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić przygotowane pierożki. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do smażonego szpinaku. Sok buraczany przelać do rondla, zagotować, ściągnąć z ognia i polać całą potrawę. Danie posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów