Mince pies

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2612
Mince pies
fot. dichohecho / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mielonego mięsa baraniego
  • 100 g masła
  • 50 ml letniej wody
  • 4 mandarynki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso i mandarynki umyć i osaczyć z wody. Następnie mandarynki obrać ze skóry, po czym skórę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i razem z miąższem pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone mandarynki ze skórą i smażyć przez 2 minuty.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym masłem oraz letnią wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć foremką okrągłe krążki oraz gwiazdki. W okrągłych krążkach uformować wgniecenia. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką smażone mięso z mandarynkami i całość nakryć wyciętymi gwiazdkami. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów