Dynia zapiekana z boczkiem, chlebem i serem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki tartego sera cheddar
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na połowy, usunąć nasiona, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż zmięknie. Wtedy wyciągnąć i łyżką wyskrobać środki. Wyskrobane środki pokroić drobno i przesypać do miski. Chleb tostowy pokruszyć drobno i połączyć z dynią w misce. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por oraz boczek również pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na patelni i dodać pokrojoną cebulę oraz por. Smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojony drobno czosnek oraz boczek i smażyć przez 1 minutę. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Dodać do tego tarty ser żółty, musztardę pełnoziarnistą, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do wyskrobanej dyni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Całość piec przez 5 minut, a następnie wyciągnąć i podawać z rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy