Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2344
Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • 1 seler
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę i zalać sokiem z cytryny. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Seler obrać ze skóry i także pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło w garnku, dodać do niego cebulę i zeszklić. Potem dodać pokrojony czosnek, mielony kminek, smażyć przez 1 minute, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym. Do zalanych składników dodać pokrojone drobno ziemniaki, seler, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować na średnim ogniu do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, dodać jogurt i wszystko zmiksować. Zmiksowane składniki przelać na talerz. Dodać do tego pokrojone jabłka z sokiem cytrynowym i posypać pokrojoną drobno papryką. Przed podaniem udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów