Suflet z płatków owsianych, chleba, jajek i dżemu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1960
Suflet z płatków owsianych, chleba, jajek i dżemu
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 szklanka mleka letniego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 skórka z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Kromki chleba pozbawić skórek, a środki drobno pokruszyć. Do pokruszonego chleba dodać płatki owsiane i zalać letnim mlekiem. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli oraz świeżo tartej gałki muszkatołowej, dodać do zalanych składników i dokładnie wymieszać. Skórkę z pomarańczy sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić w cienkie paski. Serek śmietankowy rozmieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszanymi składnikami napełnić odpowiednie foremki do połowy. Dodać do tego serek śmietankowy, a na to nałożyć ponownie wymieszane składniki. Całość posypać pokrojoną skórką pomarańczową, szczyptą mielonego imbiru i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec na złoty kolor. Podawać z dżemem morelowym.

1 komentarz

Zamiast chleba pszennego dałem inny - chyba o nawie "miodowy", a zamiast dżemu - przetwór z jabłek. Poza tym przez pomyłkę imbir dodałem do jajek, zamiast na wierzch do pieczenia.

Wyszło bardzo smacznie i sycąco :)

PS. Do poprawy lista składników (smak dżemu, cynamon który nie występuje w opisie).

Podobne przepisy