Kołduny litewskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2085

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 1/4 szklanki wody letniej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 25 dag polędwicy wołowej
  • 25 dag wołowego łoju nerkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ugotowana cebula

Opis przygotowania:

Mięso i łój bardzo drobno posiekaj, dodaj przyprawy i posiekaną cebulę. Z podanych składników wyrób staranie elastyczne ciasto. Wytnij niewielkie kółka, nałóż farsz i silnie zlep. Wrzuć przygotowane kołduny na wrzący wywar mięsno-jarzynowy i po około 10 minutach odcedź. Kołduny litewskie podawaj w rosole.

Autor: effi

0 komenatrzy

Podobne przepisy