Orzeszki sojowe w przyprawie cajun

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 szklanki orzeszków sojowych
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • sól

Opis przygotowania

Przygotować przyprawę cajun: mieloną paprykę słodką i chili, oregano, pieprz mielony czarny i biały, tymianek, pieprz cayenne, czosnek oraz cebulę w proszku utłuc w moździerzu na drobną miazgę. Orzeszki sojowe zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 6 godzin. Po tym czasie odcedzić na sitku i odczekać, aż ścieknie woda. Wtedy zalać je oliwą z oliwek, wymieszać i ponownie odczekać, aż nadmiar oliwy ścieknie z orzechów. Wówczas oprószyć je solą oraz przygotowana wcześniej przyprawą cajun. Całość przełożyć na blachę do pieczenia, wyrównać łopatką, aby była jedna warstwa, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Należy uważać, aby się nie spaliły.

0 komentarzy

Podobne przepisy