Zupa z kalarepy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2647
Zupa z kalarepy
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i przypiec na ogniu. Kalarepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie pokrojone warzywa oraz przypieczoną cebulę zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać pokrojony drobno szczypiorek i ściągnąć z ognia. Gorąca zupę zalać śmietaną, wymieszać i przelać do miski. Podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów