Ciasto z szynką, jajkami i kaszanką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ciasto z szynką, jajkami i kaszanką

    Dodane przez: arek

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 g kaszanki w plastrach
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i wyciąć foremką okręgi. Następnie przełożyć je do foremek w taki sposób, aby szynka była miedzy dwoma plastrami ciasta, po czym wyłożyć również ciastem brzegi foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Kiedy ciasto się przyrumieni, wbić do niego jajka i piec do czasu całkowitego ścięcia się jajek. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i foremek i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać plastry kaszanki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron po jednej minucie. Potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

0 komentarzy

Podobne przepisy