Ciasto z szynką, jajkami i kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2247
Ciasto z szynką, jajkami i kaszanką
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 g kaszanki w plastrach
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i wyciąć foremką okręgi. Następnie przełożyć je do foremek w taki sposób, aby szynka była miedzy dwoma plastrami ciasta, po czym wyłożyć również ciastem brzegi foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Kiedy ciasto się przyrumieni, wbić do niego jajka i piec do czasu całkowitego ścięcia się jajek. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i foremek i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać plastry kaszanki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron po jednej minucie. Potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów