Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3009
Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółty grejpfrut
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 cebula
  • pęczek szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Ciecierzycę i kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć ze sobą. Szpinak sparzyć 2 szklankami lekko osolonej wody, potem osączyć z jej nadmiaru. Grejpfruty obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać ciecierzycę, kukurydzę i pokrojone grejpfruty. Całość oprószyć szczyptą soli, dodać bułkę tartą i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać ze szpinakiem, rzodkiewką, cebulą i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów