Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

  • Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta

    Dodane przez: iwona

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółty grejpfrut
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 cebula
  • pęczek szpinaku
  • sól

Opis przygotowania

Ciecierzycę i kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć ze sobą. Szpinak sparzyć 2 szklankami lekko osolonej wody, potem osączyć z jej nadmiaru. Grejpfruty obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać ciecierzycę, kukurydzę i pokrojone grejpfruty. Całość oprószyć szczyptą soli, dodać bułkę tartą i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać ze szpinakiem, rzodkiewką, cebulą i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy