Antrykot wołowy z ziemniakami, serem i cykorią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3413
Antrykot wołowy z ziemniakami, serem i cykorią
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g antrykotu wołowego bez kości
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy cygańskiej
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 cykoria
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki tartego żółtego sera
  • sól

Opis przygotowania:

Cykorię umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i utłuc. Następnie wymieszać je z tartym serem żółtym, pokrojoną cykorią i przełożyć na talerz. Mięso w całości natrzeć pieprzem, solą oraz przyprawą cygańską, po czym przełożyć do brytfanki, zalać sosem sojowym, zmieszanym z miodem i dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia podlewać je wytworzonym sosem. Gotowe wyciągnąć, pokroić na porcje i dodać do ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów