Jabłka zapiekane z migdałami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 150 g masła
  • 4 jabłka słodkie
  • 3 łyżki tłuczonych migdałów
  • 3 łyżki winiaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Następnie dwa jabłka pokroić w drobną kostkę, a pozostałe dwa pokroić w cienkie plastry. Do pokrojonych jabłek dodać tłuczone migdały, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę łyżki cynamonu i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać winiak, roztrzepane widelcem jajko, po czym wszystko jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry masło i posypać drugą połową cynamonu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy