Kotlety ziemniaczane z szynką i kaszą manną

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kotlety ziemniaczane z szynką i kaszą manną

    Dodane przez: iwona

    balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 25 g szynki wędzonej
  • 2 pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć 1 l lekko osolonej wody. Potem odcedzić i dodać do szpinaku. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Pietruszkę zalać 0,5 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować, odcedzić i utłuc. Następnie z utłuczonych ziemniaków uformować ręcznie kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. W miejsce wgniecenia nałożyć smażoną szynkę z cebulą, a potem z całości ponownie ulepić kulki. Nadziane szynką i cebulą kulki obtoczyć kaszą manną i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy